تاثیر سیل بر ورود گردشگر خارجی به ایران

24 اسفند ، 1397
فرجام پرواز
0 کامنت
تگ ها : ایران

»سیل» گردشگر خارجی را هم می‌ ترساند

دو سه هفته است که سیل در کشور عزیزمان به راه افتاده ولی هنوز هیچکس به نگرانی و ترس‌ های گردشگر خارجی که این فصل را برای سفر به ایران انتخاب کرده ‌بودند پاسخی نداده است. این را هم اضافه کنیم که انتشار انبوه تصاویر نگران کننده مربوط به سیلاب در گوشه و کنار کشور، در عمل جدی ‌ترین ضد تبلیغ برای گردشگری کشور است. چنین اتفاق هایی برای کشور بلاخیزی مثل ژاپن اتفاق نمی ‌افتد و این کشور با رشدی یکنواخت در جذب گردشگر خارجی رو به رو است.

به گزارش ایسنا، رئیس جامعه تورگردانان ایران  ادعا کرده است که سیل تورهای گردشگر خارجی در ایران را کنسل نکرده است. معاون گردشگری نیز چندی پیش آمار داده که در نوروز امسال، سفر خارجی ‌ها به ایران ۱۶.۷۵ % افزایش داشته است و علی رغم فشارهای سیاسی و وضعیت آب و هوایی، ایران همچنان مقصدی جذاب برای گردشگران است. این همه اطمینان خاطر در میان مسئولین و متولیان، بی تردید جلوی چاره اندیشی و صورت دادن به اقداماتی در جهت آرام ‌سازی جو نگران‌ کننده ‌ای که درباره سفر به ایران ایجاد شده می گیرد. در ضمن تا کنون هیچگونه اقدام ملموسی برای آرام ‌سازی جو وحشتناک سیل، چه در تعطیلات نوروزی و چه اکنون که فصل سفر گردشگر خارجی به ایران فرا رسیده، صورت نگرفته است. موضع متولیان سفر نسبت به حواشی این بحران تا کنون تنها سکوت بوده است.

آژانس‌ های گردشگری تمایلی ندارند از انصراف برخی گردشگران خارجی به ایران حرفی به میان بیاورند ولی می توان انکار کرد که توریست های خارجی مکررا از آن ها سوال هایی راجع به امنیت سفر به ایران می پرسند. بنابراین طبیعی است که مسئولان در جریان نگرانی مسافران خارجی نباشند و شرایط جوی را امری طبیعی قلمداد کنند که در هر نقطه از جهان امکان وقوع دارد و آن را مانع سفر به ایران ندانند.

درحال حاضر نه تنها در وب‌ سایت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و پایگاه‌ های اطلاع‌ رسانی وابسته به آن، که در سایت وزارت امور خارجه و سفارت‌ خانه ‌های ایران نیز درباره سایت ‌های تاریخی فعال و قابل بازدید در سیل یا مناطق و مسیرهای امن هیچ اطلاعاتی درج نشده است. بسیاری از گردشگران درباره وضعیت و جزئیات مسیرهایی که اتفاقاً بخش‌هایی از آن مثل خوزستان و لرستان گرفتار سیل شده‌ اند یا مثل شیراز که هنوز از زیر بار اخبار گل ‌آلود سیل بیرون نیامده‌ اطلاعاتی ندارند. این در حالی است که اخبار دیگری وجود دارد که خسارات وارد آمده بر بسیاری از جاذبه های تاریخی و سایت های باستان شناشی سخن می گوید.

خانواده ای فرانسوی که به همراه فرزند کوچکشان قصد سفر به شهرهای بزرگ ایران مثل تهران، اصفهان، شیراز و خوزستان دارند، اخبار نگران کننده ‌ای از شبکه‌ های خبری کشور خود دریافت کرده ‌اند. آن‌ها اتومبیلی کرایه کرده ‌اند و قرار بوده با یک راهنما دو هفته در ایران سفر کنند. یک سال برای این سفر برنامه ‌ریزی می کرده اند و نمی‌ دانند می‌توانند چغازنبیل را در خوزستان ببیند و به شیراز هم سفر کنند یا نه؟ مرجع آن‌ ها برای کسب اطلاعات، آژانسی فرانسوی بوده که این تور را از آن خریده‌ اند. مرد فرانسوی گفته است: نمی‌ دانیم اطلاعات دقیق را درباره راه ‌ها و شهرهایی که قرار است به آن‌ها سفر کنیم، از کجا باید به دست بیاوریم. ما از اخبار تلویزیون فرانسه درباره سیل ایران شنیده‌ ایم و دیگر هیچ اطلاعاتی نداریم.

علاوه بر آن راهنمای فرانسوی گروهی دیگر که هم‌ اکنون در ایران به سر می‌ برد می‌ گوید: ما یک سال است برای این سفر برنامه ‌ریزی کرده ‌ایم ولی حالا که در ایران سیل آمده است احتمالا مجبور می شویم از دیدن بعضی شهرها مثل شهرهای خوزستان صرف نظر کنیم. این اتفاق خیلی ناراحت ‌کننده است. این در حالی است که آژانس ایرانی مسیر تور را تغییر نداده و ما قرار است تا خوزستان پیش برویم ولی گفته اند اگر جاده ‌ها بسته بود برنامه را تغییر می دهند. قبل از اینکه به ایران سفر کنم نمی‌ دانستم از کجا می‌ توانم اطلاعاتی بیشتر به دست بیاورم و آن را به بقیه مسافران انتقال دهم، ما به آنچه از دوستان ایرانی ‌مان شنیده ایم اطمینان کرده ایم.

دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر طی تعطیلات نوروزی با آغاز موج دوم سیل در غرب کشور، گفته است: «انتشار اخبار درباره منع سفر گردشگران به بعضی استان ‌ها، رویه درستی نیست و می ‌تواند باعث کاهش سفر و کاهش رونق گردشگری گردد. این‌ک شیوه که در اخبار منتشر شده گردشگران را از سفر به مناطق مختلف منع کنیم، کار صحیحی نیست، باید از مردم خواست پیش از سفر به هر منطقه اطلاعات لازم را کسب کنند و با آمادگی و برنامه‌ ریزی به آن مناطق بروند».

با این اوصاف، ستاد سفر در آن روزهای بحرانی، مسئولیت اطلاع‌ رسانی درباره سفر به مناطق سیلابی را به ستاد مدیریت بحران که در وزارت کشور تشکیل شده بود، واگذار کرد و به اخطارها و هشدارهای پلیس، سازمان ‌های امدادی و هواشناسی بسنده کرد و در چارچوب وظایف خود به عنوان متولی، تا پایان تعطیلات اطلاعاتی درباره مسیرهای کم خطر یا بحرانی ارائه نکرد. در حالی که رشد سفر همسایه ها به خصوص عراقی ‌ها در ادامه سال گذشته برای امسال نیز پیش‌ بینی می ‌شد و به نظر می رسید راه نجات صنعت گردشگری تمرکز بر آن ‌ها است.

همسایگان ایران که خودشان بدون هیچ تبلیغ سازمان ‌یافته ‌ای، راه سفر به ایران را از مرزهای خاکی یاد گرفته بودند و آمار سفر گردشگران خارجی به ایران را که در ۲ سال گذشته شیب نزولی پیدا کرده بود، با ۵۰% رشد روبه‌ رو کردند، همسایه هایی که مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز از آن‌ ها با عنوان گردشگران ۲۴۰۰ دلاری تعبیر کرده ‌اند و حالا در بحران سیل، بیم عقب ‌نشینی این همسایگان از سفر به ایران می ‌رود.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی